kunst in wording

Kunst en (virtuele) muziek in deKunstClub.nl

Eerst virtueel

Virtual long distance ensemble music playing, possibly in combination with text declamation and dance-motion performance

Deze muziekprojecten zijn TOTAAL NIET aan de locatie van deKunstClub.nl gebonden! Het gaat hier om virtueel samenspel. De deelnemers (muzikanten, dichters, dansers, ....) kunnen zich overal ter wereld bevinden; zij hebben elkaar misschien nooit ontmoet, wellicht spreken ze totaal verschillende talen. Toch spelen zij samen een compleet stuk, dat (dus) uitsluitend virtueel te beluisteren is. De luisteraar / kijker haalt het op van "een server ergens in Nederland".


Hoe loopt dit? Muzikant 1 (Instrument 1) neemt op Locatie 1 een stuk(je) op en transfers de WAV naar ons. Wij publiceren die op deze website (bijvoorbeeld als  Ensemble primo ). Muzikant 2 (Instrument 2) downloads een WAV die hem interesseert, waar hij mee verder denkt te kunnen. Hij speelt de track bij hem op Locatie 2 af en speelt een tweede track in. Parallel; of een zijdelingse embellishment; of een tweede deel .... Hij neemt zijn spel op en transfers de WAV naar ons. Wij publiceren deze direct naast de eerste track. Muzikant 3 op Instrument 3 kan op dezelfde wijze een bijdrage vanaf Locatie 3 geven.


Wellicht is er een dichter die eigen stukken tekst, klank, jabbertalk .... bij het gezamenlijk muziekstuk wil voegen. Neem ze op en transfer ze hierheen. Weer ergens anders is er misschien een danser die danst bij het afspelen van het ensemblewerk. Neem op video op en transfer hierheen ....

Op deze wijze komt het ensemblewerk stap voor stap tot stand. We volgen het proces op de relevante pagina op deze website; als het werk klaar is, volgt natuurlijk de première, bijvoorbeeld in een Skype-sessie.

Deze virtuele werken zijn open source, met andere woorden, ze krijgen een ruime Creative Commons-licentie.

Dan hier, in deKunstClub.nl

Muziek die in deKunstClub.nl beschikbaar is

In de loop van de tijd hebben we hier in deKunstClub.nl een heel redelijke collectie muziek opgebouwd. Die wordt met enige regelmaat gespeeld en zeker ook als inspiratiebron gebruikt. We streven er naar, de complete collectie in digitale vorm (WAV-bestanden) op te slaan. Een hoop materiaal hebben we nu nog alleen op klassieke geluidsdragers, zoals 45 toeren singles, 33 1/3 toeren LPs en EPs, tapes en (musi)cassettes. Oudere opnamen op wasrollen, Edison discs en 78 toeren platen hebben we niet zelf, maar hiervan zijn enorme collecties (in digitale vorm) vrij toegankelijk via the Internet Archive (en, niet te vergeten Ubuweb).


In wat voor vorm dan ook, al het materiaal dat we beschikbaar hebben, is hier ter plaatse te raadplegen. Uitlenen doen we echter niet.

Muziekinstrumenten die in deKunstClub.nl beschikbaar zijn

We luisteren niet alleen naar muziek, we maken ook zelf muziek. In de loop van de tijd hebben we hier in deKunstClub.nl een heel redelijke collectie minder conventionele muziekinstrumenten opgebouwd. Akoestisch, electrisch en electronisch; percussie; blaasinstrumenten; muzikaal kinderspeelgoed (meest absurd, deels electronisch). We hebben semi-professionele geluidsapparatuur (FXs, live performance en opname).

Hier vind je een overzicht van de muziekinstrumenten die we nu in de collectie hebben

Al deze instrumenten zijn hier ter plaatse te bespelen. Uitlenen doen we echter niet.